2021.01.22 Péntek
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotóKépvetítés fotó

Hírek

Használt olaj gyűjtés lakossági tájékoztatása

 

Kibővül a használt sütőolaj gyűjtési program

 

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a H-bio Kft.-vel közösen egy új környezetvédelmi projektet indít régiónkban. A projekt lényege a háztartási használt sütőolaj-begyűjtés fontosságának megismertetése a lakossággal és természetesen egy begyűjtő hálózat kiépítése. Az ehhez szükséges eszközöket a projektpartnerek biztosítják

 

A többszöri sütés folyamán a sütőolajban, zsírban olyan elváltozások jönnek létre, melyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak. Továbbá olyan bomlástermékek képződnek, amelyek egy része káros lehet az egészségre, hisz a túlhevülés miatt a használt étolaj rákkeltő anyagokat fog tartalmazni. A közvetlen egészségkárosító hatásán túl a környezetre is károsító hatással bír, ha nem gondoskodunk megfelelő gyűjtéséről, kezeléséről. Így igen gyakran a lefolyókba kerül a további sütésre-főzésre alkalmatlan étolaj.

 

Ezt megelőzendő korábban az AQUA Kft. indított házhoz menő begyűjtési rendszert, mely kiegészül 2020 márciusától 10 mosonmagyaróvári szelektív gyűjtőszigeten történő elhelyezés lehetőségével is, külön gyűjtőedényben, továbbá 8 térségi településen. A Kft. a használt sütőolaj és zsiradék gyűjtésére erre a célra rendszeresített speciális zárt fém konténert helyez ki a Társulással egyeztetett helyeken. A lakosság ezekbe a konténerekbe zárt pet palackban tudja bedobni a keletkezett használt sütőolajat. Speciális tölcsér is kiosztásra kerül ill. megvásárolható lesz, mely kompatibilisen rácsavarható a 1,5 literes műanyag flakonokra, így az olaj könnyen betölthető. A tölcsérnek zárható teteje van. Ha megtelik a palack, a tölcsér helyére visszakerül a kupak, a tölcsér pedig egy új üres flakonra rakható fel.

 

A használt sütőolaj káros környezeti hatásai:

 • A csatornahálózatba jutva erősen növeli a szennyvíztisztítók terhelését, mert nagyságrendekkel több oxigén szükséges a lebontásához, mint egy átlagos háztartási szennyvíznek, így rontja a tisztítási technológia hatásfokát. Nagyobb mennyiségben pedig gátolja a tisztítást.
 • A lefolyóba, WC-be öntve a csatorna dugulását okozhatja a csővezetékek falára lerakódva.
 • A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát.
 • Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket. Már 1-2 liter használt étolaj is halpusztulást okozhat az állóvizeknél.
 • A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Ezért a saját érdekünk és fontos hogy:

 • Ne dobjuk a kukába!
 • Ne öntsük a lefolyóba vagy a WC-be!
 • Ne öntsük ki a talajra!
 • Ne etessük vele a háziállatokat!
 • Ne öntsük a komposztra!

De akkor mit tegyünk vele? A káros anyagból hasznos anyag lehet. Ehhez azonban össze kell gyűjteni.

 

Mire figyeljünk oda a gyűjtésnél?

 • Nem szükséges megszűrni, a morzsa nyugodtan belemehet.
 • Más szennyező anyag, egyéb ételmaradék ne kerüljön a használt olajba/zsírba.
 • A kihelyezett gyűjtőedénybe csak használt sütőolajat /zsírt öntsünk (motorolajat és egyéb szintetikus olajakat semmiképpen se!).
 • Vigyázzunk a gyűjtőedény és környéke tisztaságára, gondosan helyezzük vissza mindig a tetejét.
 • Szóljunk a szomszédnak, a családtagoknak, a barátoknak, hogy közös érdek a gyűjtés (a szomszéd által kiöntött olaj a mi földünket, vizünket károsítja, ill. a szennyvizünk tisztítását nehezíti, költségét növeli.

Mosonmagyaróvári helyszínek(szelektív szigetek): CBA mögött, Duna lakópark(Attila-Götz u.), Lomb u., Móra ltp. 1. körudvar, Manninger ltp., Kormos ltp. 9., Károly u. Reál mellett, Erkel 27. kínai bolt, Széchenyi ltp. Tesco, Mediterrán lakópark bekötőút, Kühne pálya.

 

Térségi települések: Darnózseli, Dunakiliti, Feketeerdő, Halászi, Hegyeshalom, Bezenye, Máriakálnok, Mosonudvar.

 

Eddigi tapasztalatok:

 

- Beindult a gyűjtés, jók a kezdeti tapasztalatok. Mosonmagyaróváron gyorsabban telnek a gyűjtőedények, mint a térségi településeken.

 

Problémák is adódtak, melyek kiküszöbölése fontos lenne:

 

- Néhányan dunsztos, illetve egyéb üvegbe viszik az olajat. Ez eltörik (nem minden esetben, de gyakran) bedobáskor, és megnehezíti a feldolgozást, illetve veszélyes. Üvegedénybe ne gyűjtsük!

 

- Étolajos flakonba viszik az olajat (nem sima PET palackba, ami rendesen csavarzárral záródik). Az étolajos palack azonnal kinyílik, mihelyt beledobják a konténerbe. Szennyezés nem lesz belőle, a dupla biztonsági rendszernek köszönhetően, csak a feldolgozást nehezíti meg. Kérjük ne étolajos flakonba gyűjtsék, hanem jól záródó műanyag palackba!

 

- Sajnos előfordul az egyéb hulladék elhelyezése, keveredése. Kérjük ezt ne tegyék! Köszönjük együttműködésüket!

 

A plakát megtekintéséhez kattintson a letöltés gombra.

 

A használt sütőolaj gyűjtésének helyes módja: Letöltés

 

Vissza