2020.02.19 Szerda
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotó

Hírek

Tájékoztatás téli fakivágásokról

A fák, fasorok fenntartásához tartozik szükség esetén a botolás, visszavágás (pl. vezetékbe nőtt, háztetőre-falhoz ér, közlekedést akadályozza) és legrosszabb esetben a kivágás. A közmű - és útépítések során is sok fa gyökere sérül meg, melyet megsínylenek, ill. a változó környezeti tényezők miatt is egyre több fa pusztul el. Jogszabály szerint ki kell vágni a fát, ha az az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti és e veszély másként nem hárítható el. Továbbá az emberi életet, egészségét veszélyeztető növény részeinek eltávolításáról is gondoskodni kell. A közterületi, utcai fák esetén az önkormányzat gondoskodik a fák fenntartásáról, kivágásáról. Szakértő cég bevonásával folyamatosan végeztetjük a problémásnak ítélt fák vizsgálatát, a szakértői vélemény alapján végeztetjük kezelésüket.

 

Fentiek alapján a vegetációs időszakon kívül, azaz a tél folyamán megkezdtük a korábban kijelölt rossz állapotú, balesetveszélyes, építményt-utat rongáló, egyéb problémát okozó fák kivágását, beleértve a nőivarú nyárfákat is. A minden év májusában sok lakossági panaszt adó virágzó nyárfák gyérítését már évekkel ezelőtt megkezdtük, most folytatjuk, melyet egyeztettünk a város-és környezetvédő civil szervezetekkel. Jelentősebb érintett helyszín: Halászi út-Zöldike u. közti fás terület, Károly u. 52-66. mögötti terület, Ipartelep, Báger-tó környezete és Fertősor, Városközpont, Mosoni-Duna part, Strand utca. A munkálatokat a Városüzemeltető- és Fenntartó Kft. végzi.

 

A kivágott fák szakszerű pótlásáról természetesen gondoskodni szükséges, melyet minden évben az őszi fásítási programban elvégeztünk, 2019 évben a még nagyobb arányú faültetés miatt indítottuk az Érted ültetjük! programot, mely folytatódik idén is. Továbbá a kiemelt helyszíneken (pl. Halászi út-Zöldike u. közti terület, Károly u. 52-66. mögötti terület kertészeti terv alapján) teljes zöldterület felújítást, parkosítást is végeztetünk, mellyel hozzájárulunk városunk, környezetünk szebbé, élhetőbbé tételéhez.

Vissza