2018.05.20 Vasárnap
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotóKépvetítés fotóKépvetítés fotó

Hírek

Javaslatok a kerti zöldhulladék kezelésére

A tavasz megérkezésével, a természet megújulásával előtérbe kerülnek a kerti munkák, fák metszése, stb., így sok zöldhulladék keletkezhet a kertes házaknál, melynek kezelése többféle módon lehetséges. A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a kerti zöldhulladékot (növényi eredetű száraz hulladék) elsősorban komposztálni kell, égetéssel a nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan kerti zöldhulladék (növényi eredetű száraz hulladék) ártalmatlanítható, de ez a legrosszabb, levegőszennyező megoldás. Komposztálót házilag is lehet készíteni a kertben, de igényelhető is a közszolgáltatótól díjmentesen zöld házi komposztáló edény annak, aki még nem élt a lehetőséggel korábban. Ez a legjobb módja a zöldhulladék elhelyezésének ill. hasznosításának.
 

A nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan kerti zöldhulladék (növényi eredetű száraz hulladék) égetése február 15-től április 30-ig, valamint október 1-től november 30-ig terjedő időszakban 9-18 óra között végezhető az alábbiak szerint:

  • a)    a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, csak nagykorú cselekvőképes személy felügyelete alatt,
  • b)    a kerti zöldhulladék csak száraz állapotban kerülhet égetésre
  • c)    nem keverhető egyéb hulladékokkal, nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb.).
  • d)    az égetés folyamatának gyorsítására segédanyag (pl. olaj) nem alkalmazható
  • e)    az égetés szélcsendes időben történhet
  • f)    a zöldhulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, hő terhelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a személyi biztonságot és az emberi egészséget ne veszélyeztesse, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon.
  • g)    az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőterhelés) felerősítő időjárási körülmény kialakulása esetén az égetést be kell fejezni.

Továbbá a közszolgáltató kizárólag a barna 60 literes zöldhulladék gyűjtő edényben, illetve az erre a célra rendszeresített barna, lebomló zöldhulladék gyűjtő zsákban kihelyezett zöldhulladékot szállítja el a közterületről az előre meghirdetett gyűjtési időpontokban. Mivel az így összegyűjtött hulladék is komposztálásra kerül, ezért kérjük, a biológiailag lebomló szerves hulladékon túl másfajta hulladékot ne tegyenek ezen gyűjtőkbe.

A gyűjtés rendszerességéről, idejéről a közszolgáltató a helyi médiában és honlapján(www.kisalfoldikhk.hu) folyamatosan ad tájékoztatást. A nyári időszakban kéthetente van a barna edény és barna, lebomló zsák házhoz menő begyűjtése. Más edényben és zsákban vagy kupacokban, kötegelve kérjük ne helyezzenek ki zöld hulladékot. Barna zsákot is a közszolgáltatónál lehet beszerezni, melynek árában benne van az elszállítás költsége is. Nagyobb mennyiségű ág és zöldhulladék kivihető még a hulladékudvarba is.

Az Önkormányzat kéri, fentiek figyelembe vételével, a környezetet kímélve végezzék a zöldhulladék kezelését.

Vissza