2018.02.24 Szombat
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotóKépvetítés fotóKépvetítés fotó

Hírek

Díjat nyert a Gondoskodás Alapítvány

A mosonmagyaróvári Gondoskodás Alapítvány tavaly indította el kísérleti jelleggel Magyarország első demenciabarát városfejlesztési projektjét, amelynek célja a demens- és Alzheimer betegekre történő figyelemfelhívás mellett az, hogy a jövőben komoly társadalmi és gazdasági problémát jelentő betegség kezelése ténylegesen lehetővé váljon a városokban és közösségekben. A kezdeményezéshez – melyet Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata is támogatott - első körben a város gyógyszertárai, az Óvárosi Kávéház és a Belvárosi Üzletkör csatlakoztak. A Gondoskodás Alapítvány e háttértámogatással indult az EFID (Európai Alapítványok Demencia Kezdeményezése) által meghirdetett európai pályázatra. Az EFID-et 2012-ben hozták létre, norvég, ír, francia és belga alapítványok azzal a szándékkal, hogy támogassák azon kezdeményezéseket, melyekkel segíthetik a demencia-problémával küzdőket.

Az alapítvány 2017-ben 12 projektet díjazott egyenként 9 ezer euró pénzjutalommal, közöttük Magyarországról egyedül a Demenciabarát Mosonmagyaróvár projektet. A január 24-én Szófiában megrendezett díj-átadó ünnepségen Tatai Tamás, a demenciabarát városfejlesztési mintaprojekt egyik kezdeményezője (a magyarországi Alzheimer Café alapítója) vett részt a Gondoskodás Alapítvány képviseletében. A nyertes pályázatok mindegyike arra fókuszál, hogy a demens embereket ne problémaként kezelje, hanem szakértelmüket megbecsülje és értékként közvetítse a közösség irányába. Zimmerer Károlyné, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, abban, hogy a rangos díjat elnyerték, szerepet játszott, hogy ez az első olyan kezdeményezés hazánkban, amely a demencia megértését és az emberek ezirányú tudatosságát egy egész város szintjén kívánja elérni. Ezért jelennek majd meg a csatlakozó belvárosi üzletekben is hamarosan a Demenciabarát matricák és ezért készítik majd fel az eladókat arra, hogy a demens emberek számára milyen is a jó segítség. A többségében önkéntes, a szociális szférában dolgozó elkötelezett szakemberekből álló alapítványi tagok mindent megtesznek azért, hogy a demenciával élő emberek megbecsülésének hangot adjanak és segítsenek abban, hogy az ő véleményük is eljusson másokhoz.

A demencia ma még nem kap elegendő figyelmet, ezért a mosonmagyaróvári projekt tapasztalatai és kialakított gyakorlatai az ország más közösségei és városai számára is jól hasznosíthatóak lesznek. A városvezetés részéről tudatos volt, hogy megragadta a lehetőséget, és a Gondoskodás Alapítvány indította közösségi akarathoz csatlakozott – nyilatkozott Dr. Árvay István polgármester, aki elismerőleg szólt azokról a szakemberekről, akik a kistérség szociális intézményeiben gondozottaknak és az érintett családoknak háttértámaszt jelentenek, magas szintű szakértelmet biztosítanak.

Vissza